a może tak praca sezonowa?

picsart_12-17-01-19-30

Nie masz pomysłu na siebie? Potrzebujesz odpoczynku i podszkolenia języka? A przy tym lubisz podróżować i poznawać nowych ludzi? Jeśli na większość odpowiedziałeś pozytywnie, warto, żebyś zastanowił się nad pracą sezonową albo nad wolontariatem. O tym drugim innym razem, dzisiaj o sezonówce. Nie proponuję Ci jej w ciemno. Sama z niej skorzystałam. Ba, chyba jeszcze raz się skuszę.

Poszukiwania rozpoczęłam od wybrania miejsca w którym chciałam mieszkać przez ten czas (w hotelarstwie głównie sezon letni trwa pół roku) a następnie znalazłam pracę. Padło na przepiękną Górną Bawarię przy granicy austriackiej. I heja.

Niedawno wróciłam. Moja ocena: bardzo dobry.  Dużo pracowałam, ale też dużo zwiedzałam. Mój język znacznie się polepszył, poznałam fajnych ludzi no i zarobiłam, dzięki czemu mogłam sobie ostatnio pozwolić na częstsze wyjazdy.

picsart_12-17-01-39-38                         picsart_06-05-08-31-04

 

picsart_12-17-01-33-08picsart_12-17-01-31-21

picsart_12-17-01-34-08picsart_12-17-01-17-05

 

Górna Bawaria

wioska, krowa, krzyż

Dominują tutaj wioski i małe miasteczka. Mocno zakorzeniona jest tradycja katolicka. Co rusz mija się krzyże na ulicach, łąkach i w barach. A z oddali łąk alpejskich słychać charakterystyczne dzwoneczki krów. Krowy, które pasą się na stokach w sezonie letnim całą dobę (tj. nie są zamykane).

picsart_12-17-01-23-05 picsart_12-17-01-22-06

img_20160810_183323img_20160810_171346

 

Chiemsee

„Bawarskie morze”, bo tak nazywa się jezioro Chiemsee, z widokiem na Alpy robi wrażenie. Wzdłuż linii brzegowej są ścieżki rowerowe i uwaga ich długość wynosi prawie 64km. Na jeziorze są cztery wyspy, w tym dwie zamieszkałe i do zwiedzania.

picsart_12-17-01-26-22

Jedzenie bawarskie

tłusto, prosto, kwaśno

piwo, mięso, sekt, podroby, ser

Tradycyjne jedzenie jest smaczne, proste, tłuste i sycące. Dominuje wieprzowina, baranina i drób. Mięso podawane jest głównie z knedlem Semmelnknödel i kapustą po bawarsku Bayerischekraut. Warto wspomnieć o golonce Haxe, pieczeni wieprzowej Krustebraten, białej kiełbasie Weißwurst na ciepło ze słodką musztardą i preclem, obaździe czyli paście serowej (/skład: Camembert, masło, cebula, sól, pieprz, papryka). Bawarczycy chętnie korzystają z octu winnego, który nadaje potrawą i sałatką kwaśny smak.

O piwie bawarskim chyba nie muszę pisać. Jest przepyszne. Ja jestem fanką piwa pszennego Weißbier. Natomiast nie przypasowało mi ich wino musujące sekt (smakuje jak szampan), którego zdumiewająco dużo piją.

picsart_12-17-01-38-26picsart_12-17-01-37-32

picsart_05-25-05-59-30img_20160906_203841

picsart_12-17-01-25-00picsart_12-17-01-21-00

picsart_12-17-01-19-30picsart_08-04-08-44-17

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s